Jubilerend OKK overtreft zichzelf!

Afgelopen weekeinde vierde Gymnastiekverenging OKK Hardinxveld haar 100-jarig jubileum op grootse wijze met de “Voorstelling van de eeuw.” In sporthal de Wielewaal werd het publiek een drietal spectaculaire shows voorgeschoteld, die men zich nog lang zal heugen.

In 1919 gebeurden er twee bijzondere dingen in Nederland, aldus Fred Delfgaauw, spreekstalmeester van de drie voorstellingen. Het vrouwenkiesrecht werd ingesteld en Gymnastiekvereniging OKK werd opgericht, zo luidde het openingswoord van de theatermaker. Mooie woorden die het begin betekenden van een drietal mooie shows.

Aan de voorstellingen zijn jaren van voorbereiding vooraf gegaan. Honderd jaar wordt je immers maar één keer en dus moest de jubileumvoorstelling grootser aangepakt worden dan de uitvoeringen die de gymnastiekvereniging in het verleden heeft laten zien.

Een professional werd in de arm genomen. Fred Delfgaauw, theatermaker, poppenspeler en eigenaar van Theater Peeriscoop te Gorinchem, werd benaderd om ideeën uit te werken en de regie te voeren. Om alle puntjes op de i te zetten, werd een professionele technische crew in gevlogen.

En anders werd het! In alle drie de voorstellingen liet OKK zien dat zij 100 jaar jong is. “OKK is echt een club van nu. De club krijgt jong en oud in beweging, gaat mee met de ontwikkelingen van deze tijd en heeft een sterke lokale maatschappelijke rol” aldus de directeur van de KNGU – Marieke van der Plas.

In- en rondom sporthal de Wielewaal was van alles te zien en te beleven. Het publiek werd welkom geheten door een piccolo, die aan de rode loper stond. Buiten was een freerunning parcours opgesteld, waar de free runners hun kunsten vertoonden. In de hal en de foyer werd het wachtende publiek door Fred Delfgaauw overvallen. Hij deed een verrassingsinterview en de cameraploeg projecteerde deze beelden rechtstreeks in de sporthal op een groot filmdoek van 4 bij 6 meter. Hilariteit onder het publiek en herkenning wanneer er een bekende in beeld verscheen.

Het programma begon met de leden van OKK, die allen tegelijk lieten zien wat zij konden of waar zij voor oefenden. De vertederende peutertjes, grote meisjes- en jongensgroepen, dans- en stepgroepen, spring- en selectieploegen, alles en iedereen stond op de vloer. Men kwam ogen en oren tekort om alles te zien.

Het begin van de voorstelling werd ingeluid door de Free runners. Zij buitelden de tribunes af en kwamen uit alle hoeken van de sporthal tevoorschijn. Een spectaculair en energiek begin. Afwisselend gaven een aantal groepen een demonstratie, zo nu en dan onderbroken voor een aantal interviews. Ook burgemeester Dirk Heijkoop roemde gymnastiekvereniging OKK en zei: “De vitaliteit van deze honderdjarige is indrukwekkend en een inspiratie voor veel inwoners van Hardinxveld-Giessendam”.

En toen kwam daar de klap op de vuurpijl. Een geweldig mooie film van- en over OKK. De rode draad was Romy, een meisje dat op zoek was naar een sport. Zij keek op een speelse manier bij alle groepen van OKK binnen. Op twee momenten tijdens de voorstelling werd de film enkel nog getoond als achtergrond beelden. Eén van die momenten was tijdens de show van de turnselectie, die op een indrukwekkende manier de mooiste oefeningen lieten zien. In een hoog tempo werden op alle toestellen mooie elementen geturnd. Flair, gratie, durf en lenigheid werden getoond, een absoluut lust voor het oog.

De tweede onderbreking was bij een flitsend optreden van een gelegenheidsgroep jazzdans en steps. Met een bijna militaristische gelijkheid werd tegelijkertijd een dans- en stepoefening getoond. Afwisselend, tippend aan perfectie, vol gratie en stijl werden de ogen van het publiek verwend. Regelmatig klonk er dan ook een daverend applaus. Dit gold ook voor de film optredens. De muziek en het licht zorgden voor de totaal beleving. Het publiek genoot van de mooie, afwisselende en kwalitatief hoogwaardige voorstelling. Gymnastiekverenging OKK steeg boven zichzelf uit.

De “Voorstelling van de eeuw” werd afgesloten met een grande parade waarbij het bestuur voorop liep en alle deelnemers meenam om bedolven te worden onder ballonnen en confetti slierten. Het was een voorstelling om nooit te vergeten.

Gymnastiekvereniging OKK bedankt iedereen die aan deze prachtige jubileumviering heeft meegewerkt. De inzet van alle leden- en betrokkenen heeft de jubileumvoorstellingen tot een onvergetelijk feest gemaakt, waar we nog lang van zullen nagenieten.

Tot slot gaat speciale dank uit naar alle sponsoren van OKK. Zonder de steun van deze lokale bedrijven had de vereniging nooit zo’n mooie show neer kunnen zetten.

De voorstelling van de eeuw werd mede mogelijk gemaakt door: Rabobank Merwestroom, Van Hoften Installatietechniek, J. van Millingen, Deltabrug Beheer, Lukoil, TAS B.V., Damen Shipyards, CAB Holland, Cafetaria Wielwijk, Blokland Bouwpartners, Autobedrijf Nederlof, De Wiel Hypotheken, T.I.B. de Groot, Hahbo, Noordenne Glas, Van Houwelingen Giessenburg, Den Breejen Shipyard, Dame Electro, Helmink Hoontechniek, Dubbeldam Schade, Van Dijk Verzekeringen, J. van Vliet Vlechtwerken, v.d. Giessen Kantoorefficiency, Van der Padt deuren, Rijschool Nederveen, Flexivers, Bakkerij de Paauw en Adminance.